Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Εκλογές στην ΕΣΗΕΜΘ! Εκλογές για ποιους;


Συνάδελφε, συναδέλφισσα καλημέρα, 

Αύριο έχουμε τις εκλογές στην ΕΣΗΕΜΘ! Αλλά δυστυχώς η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων μας δεν θα κατεβεί να ψηφίσει γιατί αδυνατεί να πληρώσει τη συνδρομή. 

Αυτό το μήνυμα λαμβάνω τις τελευταίες ημέρες που προσπαθώ να επικοινωνήσω με το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους για να γνωστοποιήσω την υποψηφιότητα μου. 

Είναι μία κατάσταση...
θλιβερή!

Φρονώ ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί περισσότερα μέτρα ώστε να υποβοηθηθεί η συμμετοχή των συναδέλφων όχι μόνο στην εκλογική διαδικασία αλλά σε όλο το πλέγμα των δραστηριοτήτων της ΕΣΗΕΜΘ. 

Ή (καλύτερα) θα έπρεπε το σύνολο των δραστηριοτήτων της Ένωσης μας να έχει έναν διαφορετικό προσανατολισμό: να ενισχύει τους ανέργους και τους υποαπασχολούμενους, κατηγορίες που αποτελούν σήμερα το 75% των μελών! 

Ας δούμε σήμερα κατάφατσα την αλήθεια: χρειαζόμαστε μία «Ένωση- Ομπρέλα». 

Κάποιες άλλες εποχές είχαμε την πολυτέλεια των εσωτερικών καβγάδων, των παραταξιακών διενέξεων, των προσωπικών διαφορών. Ή ακόμη και των αναζητήσεων και των βερμπαλισμών για το ρόλο της ΕΣΗΕΜΘ. 

Σήμερα όχι. 

Γύρω μας εκτυλίσσονται τραγικότητες. Σήμερα έχουμε την ανάγκη να δουλέψουμε σκληρά για να φτιάξουμε μία Ομπρέλα Κοινωνικής Προστασίας πάνω από τα περισσότερο δοκιμαζόμενα μέλη μας, που την χρειάζονται πραγματικά αλλά και να προσφέρουμε υπηρεσίες και αγαθά, που θα ανακουφίσουν ή θα βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα όλων μας. 

Ζητώ την ψήφο σου για να γίνει μία τέτοια προσπάθεια. 

Και σε διαβεβαιώνω ότι εάν εκλεγώ θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την «Ένωση- Ομπρέλα», που θα προχωρά σε δράσεις όπως: 

- Από τα Δημόσια ΜΜΕ μπορούμε να «προμηθευόμαστε» (ή ακόμη και να «αγοράζουμε») ραδιοτηλεοπτικό χρόνο, ο οποίος θα διατίθεται για εκπομπές από ομάδες εργασίας άνεργων μελών. Είναι σημαντικό για τον κάθε άνεργο να μην μπαίνει στην αχρησία, αλλά να αισθάνεται δημιουργικός!

- Μπορούμε να καθιερώσουμε την «Κοινωνική Διαφήμιση», δηλαδή την προβολή σε όλα τα ΜΜΕ, με ευθύνη της ΕΣΗΕΜΘ, επιχειρήσεων που θα προσφέρουν στα μέλη μας τα αγαθά ή τις υπηρεσίες τους σε μειωμένες τιμές. Είμαι σίγουρος πως πολλοί ιδιοκτήτες σούπερ-μάρκετ, ξενοδόχοι, εστιάτορες, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ψυχαγωγίας αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις καυσίμων και κοινής ωφέλειας, όπως η Εταιρία Παροχής Αερίου, η ΔΕΗ, η ΕΥΑΘ και τόσες άλλες θα θελήσουν να μπουν σε τέτοια προγράμματα. Και θα είχαν μπει εάν κάποιος τους το είχε ζητήσει… 

- Μπορούμε εύκολα να θεσμοθετήσουμε το βραβείο «Φίλος της Δημοσιογραφίας» για εκείνους τους επιχειρηματίες που θα διακριθούν στις προσφορές τους προς τα άνεργα μέλη μας. 

- Μπορούμε, με τον σωστό προγραμματισμό να εκπονήσουμε προγράμματα απασχόλησης ανέργων σε φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως τα Επιμελητήρια, τα Πανεπιστήμια και οι σύνδεσμοι εξαγωγέων, βιομηχανιών κλπ. 

- Θα πρέπει να έλθουμε σε επαφή με όλους τους τουριστικούς φορείς και να αναλάβουμε εμείς ως ΕΣΗΕΜΘ την προβολή της περιοχής μας ως τουριστικού προορισμού στους συναδέλφους και τα ΜΜΕ του εξωτερικού. Υπάρχουν προγράμματα από τα οποία μπορούμε να αντλήσουμε χρηματοδότηση. 

- Μπορούμε να ζητήσουμε από τα ευρωπαϊκά όργανα στα οποία συμμετέχει η Ένωση μας να εκπονήσουν ειδικά προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας των δημοσιογράφων στον Ευρωπαϊκό Νότο. Καλά τα λόγια συμπόνιας που ακούμε συνεχώς αλλά δε θα πρέπει να μένουμε σε αυτά… 

- Μπορούμε να ζητήσουμε να εκπονηθούν προγράμματα απασχόλησης των δημοσιογράφων από το ΕΣΠΑ και το ΣΕΣ. Τώρα έχουμε προγράμματα κατάρτισης και όχι απασχόλησης. Πιστεύω ότι μπορούμε να πιέσουμε τα Υπουργεία Απασχόλησης και Ανάπτυξης ώστε να φτιαχτούν τέτοια προγράμματα… 

- Η κατάρτιση πρέπει να γίνεται μέσα σε επιχειρήσεις ΜΜΕ. Είναι εντελώς ανόητο σήμερα, στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, δημοσιογράφοι με 10 και 20 χρόνια προϋπηρεσία να καταρτίζονται πάνω στη Δημοσιογραφική Δεοντολογία (!) ή το Συνταγματικό Δίκαιο! Θα πρέπει να καταρτίζονται πάνω σε συναφή αντικείμενα αλλά στην πράξη, δουλεύοντας μέσα σε ένα ΜΜΕ. Αυτό θα βοηθήσει και τις χειμαζόμενες επιχειρήσεις του Τύπου… 

Αυτές είναι μερικές από τις προτάσεις μου, μερικές από τις ιδέες μου. 
Σού ζητώ να με ενισχύσεις ώστε να μπουν σε τροχιά υλοποίησης. 
Σού ζητώ να με ψηφίσεις για να δώσουμε μία νέα κατεύθυνση στη δραστηριότητα της ΕΣΗΕΜΘ. Ευχαριστώ για το χρόνο σου 

Συναδελφικά 
Χρήστος Νικολαΐδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου